Volg mij: facebook twitter

De Rijlessen

Leren autorijden is leren verantwoord te rijden. Veilig rijden vereist een wisselwerking tussen jou en andere verkeersdeelnemers. Er komt meer bij kijken dan alleen het kennen van de verkeersregels. Verkeersinzicht is minstens zo belangrijk.

Om dit te kunnen bereiken heb je een rijschool nodig die professioneel te werk gaat en is een vriendelijke instructeur een must. Bij ons krijg je altijd les van dezelfde instructeur in dezelfde lesauto, dit helpt het leerproces te versnellen.

Het beste resultaat bereik je met een rijles van twee uur. Wij werken altijd met een instructiekaart. We houden daarop bij wat goed gaat en waar nog aan gewerkt moet worden. Zo weet je op elk moment in de rijopleiding precies hoe ver je gevorderd bent.

De Fasen

Globaal kunnen we de rijlessen indelen in 3 fasen: Voertuigbeheersing, verkeersdeelname en inzicht en ervaring. Ik vind het dan ook belangrijk dat we je rijopleiding gestructureerd indelen zodat je alles stap-voor-stap kan aanleren. Iedere leerling is anders en daarom zullen deze fasen voor ieder net iets anders ingedeeld zijn. Ik doe dan ook mijn best om voor ieder een persoonlijk leerplan op te zetten. Dit doe ik met behulp van een uitgebreid instructiekaart die we samen elke rijles bijhouden.

Fase 1: Voertuigbeheersing

We beginnen de opleiding met het aanleren van de beheersing van de auto. Hierbij moet je denken aan het wegrijden en stoppen, sturen, schakelen, achteruit rijden. Hier wordt dus de basis gelegd voor de rest van de opleiding. Je leert wat een juiste zithouding is en hoe je deze instelt. Hoe doe je de verlichting aan en hoe werkt de airconditioning.

De moeilijkheidsgraad bouwen we vervolgens telkens wat op. Het is belangrijk dat je de auto goed onder controle hebt voordat we een fase verder gaan.

Fase 2: Verkeersdeelname

Als de beheersing van het voertuig goed gaat, dan gaan we natuurlijk de weg op. Dit is een hele aparte maar vooral leuke ervaring! Het echte autorijden gaat dan beginnen en je zal merken dat dit vaak lastiger is dan dat het lijkt. Je moet veel dingen tegelijkertijd kunnen doen, zoals schakelen, remmen, sturen, kijken, inschattingen maken, beslissen, reageren, anticiperen... In het begin is dit best lastig en het is mijn taak om dit geleidelijk aan jou over te brengen, zodat je het uiteindelijk helemaal zelfstandig kan. Tevens ga je wat speciale bijzondere verrichtingen leren.

Fase 3: Inzicht en Ervaring

In deze fase is de beheersing vloeiend en gaat de verkeersdeelname goed. Nu gaan we de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ zetten en gaan we moeilijkere verkeerssituaties oefenen. Tevens gaan we nog wat belangrijke manoeuvres goed instuderen. In deze fase kunnen we wat proefexamens gaan rijden zodat je precies weet wat je straks te wachten staat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je aan het CBR laat zien dat je een volwassen en zelfstandige bestuurder bent.

Dit is dus iets anders dan foutloos, want we zijn tenslotte allemaal mensen.

Matthew van der Veen

Ervaringen met Ruben

“mijn rijbewijs in 1x gehaald!”


“Ik heb mijn rijlessen bij Ruben als erg leuk, gestructureerd en duidelijk ervaren. Ruben is een enthousiaste instructeur die je op een duidelijke en leuke manier lesgeeft. Dankzij Ruben heb ik mijn rijbewijs in 1x gehaald! Ik zal iedereen die gegarandeerd wil zijn van leuke lessen, met een leuke instructeur RijBijRuben dan ook absoluut aanraden!”

Matthew van der Veen